Спотворення характеристик випробувального компактного стенда для вимiрювання антен при врахуванні реальної конструкції рефлектора з плавно закругленими краями - Дубровка, Ростислав; Паріні, С. Г.; Грегсон, Стюарт (Вісті вищих учбових закладів. Радіоелектроніка, 2024)
У статті представлено результати досліджень спотворень тихої зони QZ (quiet zone), спричинених врахуванням реальних конструктивних артефактів рефлектора з плавно закругленими краями BRE (blended rolled edge), що використовуються на компактних стендах для вимірювання антен CATR (compact antenna test ranges). Незважаючи на ретельні дослідження цього типу рефлекторів в останні роки, мало уваги приділено точним сценаріям, тобто коли характеристики CATR розглядаються для фізично виготовлених рефлекторів. Зазвичай, рефлектори мають фіксовану товщину і кінцеві розміри країв. В результаті, характеристики QZ, передбачені фізичною оптикою і фізичною теорією дифракції (ФО/ФТД), не враховують певні явища, які потенційно можуть вплинути на характеристики CATR. Зазвичай це пов’язано з обмеженнями як власного, так і комерційного програмного забезпечення ФО/ФТД, яке враховує лише незатінені поверхні і, як правило, не враховує повторне випромінювання. Параметрами, на які впливає конкретна механічна реалізація, є бічне і заднє опромінення безехових камер, амплітудні і фазові пульсації в тихій зоні як функції реальної товщини і обрізаних країв рефлектора BRE, які знаходяться в області глибокої тіні. Тому ця стаття зосереджена на ретельному дослідженні цих артефактів, де використано комерцiйний повнохвильовий тримiрний електромагнiтний розв’язувач CEM (Computational ElectroMagnetic), що розбиває весь об’єм на часткові елементи i вирішує задачу методом моментів.