Оцінювання параметрів метеосигнала на основі власних векторів і чисел кореляційної матриці вхідних впливів - Атаманський, Дмитро; Василишин, Володимир; Стовба, Руслан; Прокопенко, Лариса; Красношапка, Ігор (Вісті вищих учбових закладів. Радіоелектроніка, 2025)
Безпека польотів повітряних суден багато в чому залежить від якості вимірів параметрів метеоутворень імпульсними доплерівськими метеорадіолокаторами. У статті розглядаються особливості оцінювання ширини доплерівського спектра швидкостей оптично неспостережуваних метеоутворень на основі методу «парних імпульсів». Характерною рисою таких метеоутворень є низькі значення потужності радіолокаційної відбиваності. Показано, що похибки оцінювання залежать від співвідношення потужностей безпосередньо метеоутворень внутрішнього шуму приймача. Запропоновано спосіб усунення цієї залежності. Він базується на використанні уявлення кореляційної матриці вхідних впливів через її власні вектора, поділом матриці на сигнальну й шумову складові й з наступним зниженням впливу шумової складової. Ефективність запропонованого способу проілюстровано результатами імітаційного моделювання. Отримано аналітичні вирази для щільності розподілу абсолютної і відносної похибки оцінювання ширини спектра флуктуацій доплерівських швидкостей складових метеоутворення.