Збільшення чутливості сенсорів-перетворювачів світла та магнітного поля на основі генераторів на одноперехідному транзисторі - Вікулін, Іван Михайлович; Назаренко, Олександр Аскольдович (Вісті вищих учбових закладів. Радіоелектроніка, 2024)
Генератори на основі одноперехідних транзисторів (ОПТ) використовуються як датчики світла і магнітного поля, вихідним параметром яких є частота генерації, яка залежить від вимірюваної величини. В роботі експериментально показана можливість значного збільшення чутливості таких датчиків шляхом включення в ланцюг емітера ОПТ біполярного транзистора (БТ) у двополюсному варіанті з відключеною базою, струм через який також залежить від потоку світла і магнітного поля. Такий генератор на основі СПТ і БТ може застосовуватися як датчик випромінювання і як датчик магнітного поля. ОПТ застосовуються також у промислових оптронах, де є вхідним елементом, безконтактне управління яким здійснюється випромінюванням світлодіода. Можливість додаткового безконтактного керування оптроном зовнішнім магнітним полем значно розширює їх функціональні можливості.