Порівняльне дослідження реалізації блокових шифрів для пристроїв з обмеженими ресурсами (огляд) - Найк, М. Ш.; Шріканта, Д. К.; Сайрам, К. В. С. С. С. С. (Вісті вищих учбових закладів. Радіоелектроніка, 2023)
Легка криптографія LWC (LightWeight Cryptography) має вирішальне значення для захисту даних обміну між пристроями з обмеженими ресурсами. У статті розглянуто апаратні реалізації блокових шифрів BC (block ciphers). Детально описані BC з використанням структур мережі перестановки заміни SPN (Substitution Permutation Network) і мережі Фейстеля FN (Feistel network). Надано короткий опис деяких BC на основі структур SPN і FN. Крім того, у статті проведено порівняння та детальний аналіз продуктивності сучасних BC на базі SPN та FN. Для кожного блокового шифру порівнюються такі показники продуктивності, як площа чіпа (кількість модулів), частота, затримка, пропускна здатність і ефективність використання обладнання. В статті також наведені рекомендації щодо використання відповідних шифрів з більш та менш оптимальними показниками продуктивності. Серед різних BC шифр PRINCE має мінімальну затримку та велику пропускну здатність. Дослідження також показало, що шифри LED і PRESENT більш компактні, ніж інші шифри. Також наведено напрямки для подальших перспективних досліджень.