Внутрішньопівкульна симетрія перфузії головного мозку. Частина 3. Оцінка нейро-психологічного стану пацієнтів за даними ОФЕКТ - Ніколов, Микола Олександрович; Новікова, Тетяна Григорівна; Макеєв, Сергій Сергійович; Цикало, Владислав Олексійович (Вісті вищих учбових закладів. Радіоелектроніка, 2022)
В третій частині циклу статей проведена діагностика і лікування пацієнтів, як військово службових, так і цивільних осіб, що перенесли черепно-мозкову травму (ЧМТ) і баротравму внаслідок бойової контузії (БК) з розвитком посттравматичного стресового розладу (ПТCР). Основним методом діагностики нейро-когнітивних змін таких пацієнтів є нейропсихологічне тестування (НПТ). Проте, ґрунтуючись на різного виду опитувальниках, результати НПТ можуть мати суттєві похибки, пов’язані не тільки з суб’єктивною думкою лікаря, але й з неадекватністю, а іноді й з навмисними діями пацієнтів. Це призводить до необхідності розробки нових об’єктивних методик діагностики, які б підтверджували та уточнювали результати НПТ. У статті розроблено методику оцінки нейропсихологічного стану військовослужбовців з помірною ЧМТ внаслідок БК за даними однофотонної емісійної комп’ютерної томографії (ОФЕКТ), зокрема на основі аналізу об’ємного мозкового кровотоку (ОМК) та внутрішньопівкульної симетрії (ВПС) перфузії в сегментах головного мозку (ГМ). Проаналізовано дані 31 хворого з помірною ЧМТ внаслідок БК. Наслідки ЧМТ слід вважати віддаленими, оскільки на момент їхнього комплексного обстеження пройшло від 6 до 12 місяців після контузії. На основі НПТ оцінювалися ступінь: вегетативних порушень по Вейну, психоемоційно- сфери, виразності симптомів травматичного ураження мозку на основі опитувальника К. Цицерона, виразності ПТCР на основі тестів PCL-military. ОФЕКТ дослідження проводилося з 99mTc-гексаметилпропіленаміноксимом (99mTc-ГМПАО). Основними кількісними критеріями аналізу ОФЕКТ зображень були ОМК та ВПС у сегментах ГМ. На основі зіставлення ОМК та ВПС сегментах головного мозку з даними НПТ отримані висококорельовані взаємозв’язки від 0,82 до 0,90. При цьому для кожного з тестів НПТ можна виділити 3–4 сегменти ГМ, в яких ОМК та ВПС найбільшою мірою відображають нейрокогнітивний стан пацієнта. Вперше показано, що на основі об’єктивних даних ОФЕКТ з 99mTc-ГМПАО можливо кількісно оцінювати нейрокогнітивний стан пацієнта. Результати досліджень можна рекомендувати для ширшого використання у відділеннях радіонуклідної діагностики при обстеженні військовослужбовців з ЧМТ внаслідок БК.