Удосконалення методу вибору стеганографічного контейнеру для підвищення стійкості стеганосистеми до атак проти вбудованого повідомлення - Бобок, Іван Ігорович; Кобозєва, Алла Анатоліївна; Сокальський, Сергій Миколайович (Вісті вищих учбових закладів. Радіоелектроніка, 2025)
Стеганографія є одним з найефективніших і найпотужніших сучасних засобів захисту інформації. Одною з основних вимог, що висуваються до стеганосистеми, є стійкість до атак проти вбудованого повідомлення, які, з урахуванням сучасного стану розвитку інформаційних технологій, можуть застосовуватися порушником без наявності спеціалізованого програмного та апаратного забезпечення, залишаючи вкрай актуальною задачу протистояння таким атакам. Важливу роль при організації прихованого (стеганографічного) каналу зв’язку відіграють властивості використовуваного контейнера, в якості якого в роботі виступає цифрове зображення. Завдяки вибору контейнера характеристики стеганосистеми можуть бути покращені без змін застосовуваного стеганометоду. Метою роботи є підвищення стійкості стеганосистеми до атак проти вбудованого повідомлення шляхом удосконалення методу вибору контейнера, запропонованого авторами раніше. Мета досягається шляхом удосконалення визначення ключового параметру вибору контейнера – обсягу захищеної вбудованої інформації, а також застосуванням процесу первинної фільтрації множини потенційних контейнерів, який дозволяє відсіювати умовно фонові цифрові зображення, що не забезпечують для відповідного стеганоповідомленя відносну стійкість до збурних дій. Це дозволило підвищити ефективність вибору контейнера в порівнянні з методом-прототипом на 2.3%. Значимість отриманого результату полягає в забезпеченні завдяки використанню розробленого удосконаленого методу підвищення стійкості стеганосистеми до атак проти вбудованого повідомлення, яке максимально склало 81.8%. Удосконалений метод вибору контейнера зі скінченної множини зображень дозволяє забезпечити відносну стійкість стеганосистеми до збурних дій незалежно від стеганоалгоритму, області контейнера, що використовується для стеганоперетворення.