Розвиток в Україні методів вимірювання в мікрохвильовому і терагерцовому діапазонах електромагнітних хвиль (огляд) - Дробахін, Олег Олегович (Вісті вищих учбових закладів. Радіоелектроніка, 2024)
В огляді проведено аналіз досягнень українських вчених у галузі вимірювань у мікрохвильовому і терагерцовому діапазонах довжин електромагнітних хвиль. Розглянуто застосування надкоротких надширокополосних імпульсів для підповерхневого зондування, виявлення об’єктів. Такі засоби знайшли практичну застосовність у довгохвильовій частині мікрохвильового діапазону. У сантиметровому і міліметровому діапазонах перспективним є застосування методу синтезу часових сигналів за даними багаточастотних вимірювань, досягнуто тривалість імпульсів 70 пс. Синтез здійснений на основі принципу фур’є-голографiї у просторі частота–час. Для отримання часових сигналів також можуть бути застосовані методи параметричного спектрального аналізу. Низка приладів базується на ідеї інтерферометра Майкельсона, яка реалізована на хресті з надрозмірних хвилеводів, Е-площинному хвилеводному хресті. Багатозондові вимірювачі, включаючи випадок наявності всього 2 зондів, дозволили отримати значення комплексного коефіцієнта відбиття. Такий вимірювач реалізує принцип голографії на зустрічних пучках в дискретному варіанті. На основі такого підходу практично реалізовані безконтактні вимірювачі вібрацій. Нейронні мережі знайшли застосування для калібрування детекторів, розпізнавання та оцінки координат об’єктів. Резонансні методи вимірювань представлені низкою типів резонаторів: резонатори з коливаннями типу «шепочучої галереї», комбіновані відкриті резонатори із відрізком короткозамкненого хвилеводу, зв’язані біконічні резонатори. Реалізовані методи фізичної характеризації рідин у надмалих об’єм, порядку мікролітру. Такі виміри базуються на визначенні резонансної частоти і добротності типу коливань, для визначення яких у загальному випадку має застосовуватися дробово-раціональна апроксимація. Резонансні датчики покращили засоби ближнепольової скануючої мікроскопії. Вимірювання властивостей матеріалів і неруйнівний контроль значною мірою базуються на розв’язку відповідної оберненої задачі для шаруватих структур. В огляді подано результати досліджень у цьому напрямі.