Розподіл потужності передачі стільникової мережі 5G в діапазонах до 6 ГГц і mmWave - Бора, Дж.; Баруа, С.; Дінеш, Т.; Дів’я, К.; Анжум, С. Ф.; Раджасекаран, С. (Вісті вищих учбових закладів. Радіоелектроніка, 2023)
Розмаїття користувачів, що постійно змінюється, та високотехнологічні пристрої стали ключовими проблемами для сучасних операторів мобільного зв’язку. В статті запропоновано алгоритм максимально-мінімального справедливого динамічного керування потужністю (Max-Min Fair Dynamic Power Control) для зменшення енергоспоживання на базовій станції. Просторова неоднорідність користувачів досягається шляхом застосування процесу Кокса на основі стохастичної геометрії. Розгорнута мережа проаналізована з використанням спектру мм-хвиль (mmWave) у розгорнутих малих стільниках SC (small cell) і з частотою до 6 ГГц у макростільнику MC (macrocell). Результати моделювання в MATLAB показали збільшення загальної сумарної швидкості мережі, а також середньої пропускної здатності користувачів при переході від фіксованого розподілу потужності до пропонованого алгоритму динамічного розподілу потужності.