Аналіз мереж безпроводового зв’язку 6G з підтримкою ШІ та науки про дані - Нанчарая, Б.; Раві, К. Ч.; Срівастава, А. К.; Арункумар, К.; Сіддікі, Ш. Т.; Арун, М. Р. (Вісті вищих учбових закладів. Радіоелектроніка, 2023)
Існуючі мережі, такі як 4G і майбутні мережі 5G, можуть виявитися нездатними повністю впоратися з швидко зростаючими навантаженнями трафіку через поширення «розумних» інфраструктур і вибух різноманітних застосувань з різними потребами. Як наслідок, у дослідженнях мереж 6G вже беруть участь як приватний сектор, так і академічна спільнота. Нещодавно з’явилася інноваційна парадигма стосовно інтелектуального проектування та оптимізації мереж 6G, яка заснована на поєднанні штучного інтелекту (ШІ) (artificial intelligence, AI) та науки про дані DS (data science). Тому в цій статті пропонується архітектура на основі ШІ для мереж 6G, яка поділяється на чотири рівні: інтелектуальне зондування, аналіз даних, інтелектуальне управління та інтелектуальне застосування, з метою реалізації виявлення закономірностей, інтелектуального управління ресурсами, автоматичного налаштування мережі та інтелектуального надання послуг. Також розглянуто застосування методів науки про дані та штучного інтелекту (DS&AI) в мережах 6G, таких як мобільні периферійні обчислення з використанням ШІ, інтелектуальна мобільність і інтелектуальне управління спектром, а також як впровадити ці методи для максимізації продуктивності мережі. Приведено ключові сфери для майбутніх досліджень і роз’яснення щодо мереж 6G зі штучним інтелектом, разом з обчислювальною ефективністю, стійкістю алгоритмів, розробкою апаратного забезпечення та управління енергоспоживанням.