Смуго-пропускні фільтри зі збільшеною до (3N+1) кількістю полюсів згасання - Літвінцев, Сергій Миколайович; Захаров, Олександр Віталійович (Вісті вищих учбових закладів. Радіоелектроніка, 2023)
Завдяки перехресним та змішаним зв’язкам, у смуго-пропускному фільтрі (СПФ) N-го порядку з резонаторами паралельного типу може бути реалізовано (N + 1) нулів передачі (НП), розташованих на комплексній площині s = σ + jω. НП розташовані на дійсних частотах (вісь jω) також називають полюсами згасання (ПЗ). У статті розглянуто альтернативну можливість формування ПЗ у фільтрах за рахунок використання резонаторів з особливими властивостями, що призводить до суттєвого збільшення числа ПЗ з (N + 1) до (3N + 1). Збільшення числа ПЗ при меншій кількості резонаторів, дозволяє збільшити селективність і рівень режекції, а також зменшити втрати, що вносяться в СПФ. Особливі властивості резонаторів полягають у тому, що їх вхідна провідність Y має один або два полюси (ωp1, ωp2), розташованих поруч з резонансною частотою ω0, що призводить до появи ПЗ в СПФ. Запропоновано та проаналізовано три резонатори із зазначеними властивостями. Вони утворені каскадним з’єднанням чвертьхвильового резонатора та зосереджених елементів L і C. Вхід резонаторів розташовується з боку зосереджених елементів. Встановлено, що добротності QL і QC зосереджених елементів не впливають на втрати фільтра в смузі пропускання, що вносяться, оскільки зменшення QL і QC призводить тільки до зменшення «глибини» ПЗ. Вперше в експериментальному мікросмужковому СПФ другого порядку реалізовано 7 ПЗ.