2D сумісна оцінка інформаційних символів і частотної характеристики каналів у системах зв’язку з OFDM технологією - Мирончук, Олександр Юрійович; Шпилька, Олександр Олександрович (Вісті вищих учбових закладів. Радіоелектроніка, 2023)
Запропоновано метод двомірної сумісної оцінки інформаційних символів і частотної характеристики каналу в OFDM системах зв’язку на основі фільтра Калмана. Метод складається з двох етапів. На першому етапі виконується ітеративний розрахунок оцінок в прямому і зворотному напрямку по відношенню до масиву оброблюваних даних в частотному напрямку, а також на кожній із підносійних в часовому напрямку. На другому етапі виконується об’єднання отриманих результатів. Кореляційні властивості каналу при цьому вважаються відомими. Виконано аналіз запропонованого методу шляхом статистичного моделювання на модельному прикладі. Результати оцінки параметрів каналу запропонованим методом порівняно з результатами, які дають відомі методи. Проведено розрахунок обчислювальної складності розробленого методу.