Оцінювання характеристик радіолокаційного розсіювання артилерійських снарядів у метровому, дециметровому і сантиметровому діапазонах довжин хвиль - Залевский, Геннадий Станиславович; Сухаревский, Олег Ильич; Василец, Виталий Алексеевич; Сургай, Максим Володимирович (Вісті вищих учбових закладів. Радіоелектроніка, 2019)
Досліджено характеристики радіолокаційного вторинного випромінювання артилерійських снарядів різних типів, які отримані шляхом математичного моделювання. Описано чисельні електродинамічні методи, розроблені авторами даної статті, які дозволяють моделювати електромагнітні відгуки повітряних об’єктів складної форми різних електричних розмірів. У випадку, коли довжина і діаметр снарядів співрозмірні із довжиною зондувальної хвилі (мають резонансні розміри), для розрахунку застосовується метод, заснований на розв’язанні інтегрального рівняння магнітного поля. Для моделювання характеристик вторинного випромінювання снарядів електрично великих розмірів застосовується асимптотичний високочастотний метод. Розроблені методи пройшли верифікацію шляхом порівняння даних розрахунку для модельних об’єктів із чисельними результатами, отриманими іншими авторами, а також із даними фізичних експериментів. Демонструються характеристики вторинного випромінювання снарядів у метровому, дециметровому і сантиметровому діапазонах довжин хвиль. Обговорюються основні закономірності їх вторинного випромінювання на двох ортогональних поляризаціях при різних часово-частотних параметрах радіолокаційного зондувального сигналу.